• Zoeken
  • Evenementen
  • Berichten
  • Favorieten
  • Mijn account
  • Winkelwagen

Commerciële batterijopslag: zelfconsumptie verhogen en pieken verlagen

Blogheader Commerciële baterijopslag
Kennis over batterijopslag
Bijgewerkt op 26. juni 2023
9 min. leestijd
renske-holwerda
Renske Holwerda

Bedrijven krijgen steeds vaker nee te horen van hun netbeheerder als ze een energieaansluiting aanvragen of hun bestaande aansluiting willen verzwaren. De reden: het net is vol. Het gevolg is dat economische groei belemmerd wordt en de energietransitie vertraging oploopt. Een batterij kan in deze situatie uitkomst bieden. In deze blogpost lees je er alles over.

Voordelen van commerciële batterijopslag

Mogelijk om uit te breiden

We noemden het hierboven al: veel bedrijven kunnen niet starten, uitbreiden of elektrificeren, omdat ze geen (zwaardere) aansluiting op het stroomnet kunnen krijgen. Met een batterij belasten deze bedrijven het elektriciteitsnet veel minder en is er vaak meer mogelijk.

Voorbeeld uit de praktijk van Memodo: een agrarisch bedrijf was onlangs uitgebreid. Het bedrijf oogst periodiek en de producten worden opgeslagen in de eigen koelcel. Door de uitbreiding was er meer koeling nodig, maar het verzwaren van de aansluiting was pas minimaal 2 jaar later mogelijk. Dankzij een commerciële batterij-oplossing van Memodo kon het bedrijf toch de gewenste extra koelcapaciteit realiseren.

Gebruikmaken van de EIA-regeling

Er zijn subsidies en regelingen waar bedrijven gebruik van kunnen maken. Zo is er de Regeling Energie-Investeringsaftrek voor ondernemers (EIA). Dit is een regeling voor ondernemers die onder de inkomstenbelasting of vennootschapsbelasting vallen. Zij kunnen 45,5% van hun investeringskosten in een batterij aftrekken van de winst.

Lees hier meer over de de Energie-investeringsaftrek en de voorwaarden.

Lagere energielasten

Verder heeft het bedrijf, mits de batterij wordt geladen op goedkope momenten, lagere energielasten. Met name de pieken in het stroomverbruik kunnen de energierekening fors verhogen. Met een batterij kan het bedrijf deze pieken opvangen (peak shaving). Er is dan een minder zware (en dus dure) aansluiting nodig en het bedrijf hoeft niet te betalen voor de pieken.

Minder energiebelasting

Bedrijven betalen energiebelasting over elke kWh die ze van het net afnemen en terugleveren. Als ze hun eigen stroom opwekken met zonnepanelen en het overschot in een batterij opslaan, hoeven ze minder stroom af te nemen van het net en leveren ze minder terug. Door hun zelfconsumptie te verhogen, betalen ze dus minder energiebelasting.

Maximaal gebruikmaken van SDE-subsidies

Bedrijven met een aansluiting groter dan 3x80A ontvangen een SDE-subsidie voor elke kilowattuur die ze opwekken. Maar als ze veel meer stroom opwekken dan ze kwijt kunnen op het net, worden hun zonnepanelen teruggeregeld (clipping). Door clipping wekken hun zonnepanelen minder energie op, waardoor zij subsidie mislopen. Dit kunnen ze voorkomen door hun stroom niet direct terug te leveren aan het net, maar eerst op te slaan in een accu en later terug te leveren.

Goed om te weten: dit is alleen van toepassing bij een DC-gekoppeld systeem. Bij een AC-gekoppeld systeem (dus met een losse batterijomvormer) zal de omvormer nog steeds aftoppen.

Lees ook: Thuisbatterij AC of DC: wat zijn de verschillen?

Soms heeft een bedrijf ook een bepaald contractvermogen voor terugleveren dat wordt overschreden als het bedrijf zelf niet voldoende consumeert. Ook dan worden de omvormers afgetopt.

Een voorbeeld: een bedrijf mag maar 100 kW terugleveren, terwijl de omvormers in totaal 150 kW kunnen opwekken. Zolang ze zelf minimaal 50 kW consumeren, kunnen ze 100 kW terugleveren en dus 150 kW opwekken. Maar als ze in het weekend of op feestdagen niks gebruiken, moeten ze de omvormers met 50 kW laten aftoppen, zodat ze nooit meer dan 100 kW terugleveren. Met een accu kunnen ze deze afgetopte energie opvangen en op een later moment gebruiken of verhandelen op de energiemarkt.

Daarnaast kan het zo zijn dat de hoofdzekering lager is dan het aangesloten omvormervermogen. Heeft het bedrijf 300A omvormervermogen met 250A hoofdzekeringen, dan kan het alleen maar 300A opwekken als het minimaal 50A zelf gebruikt. Anders klapt de hoofdzekering eruit.

Energie verhandelen op de energiemarkt

We stipten het hierboven al even aan: bedrijven met (grote) batterijsystemen kunnen ook handelen op de energiemarkt of netdiensten leveren waarvoor ze een vergoeding krijgen. Vaak gebeurt dit handelen op de onbalansmarkt, waar de prijsvolatiliteit steeds groter wordt en de verdiensten dus ook. Deze businesscase kan perfect naast het vermogen van de zelfconsumptie bestaan. Het is dus niet OF, maar EN. Er zijn diverse mogelijkheden om te handelen op de energiemarkt, waar we in een toekomstige blogpost verder op in zullen gaan.

Geen gratis stroom meer weggooien

Op plekken waar het elektriciteitsnet overvol is, kunnen bedrijven hun overtollige energie soms niet meer terugleveren. Soms geldt er zelfs een verbod. Ze gooien dan gratis stroom weg, die ze op een later moment weer duur moeten inkopen. In plaats daarvan kunnen ze hun overschot aan zonnestroom opslaan in een batterij. Dit is een optie als het bedrijf beperkt mag terugleveren of als de hoofdzekering lager is dan het maximaal te leveren omvormervermogen.

Blijven functioneren bij een stroomstoring

Bedrijven hebben soms kritieke installaties die ook bij een stroomstoring moeten blijven werken. In deze situatie kan een batterij de functie van het elektriciteitsnet overnemen. Dit leidt mogelijk ook tot lagere verzekeringspremies.

Belangrijk: niet elke batterij kan dit. Zorg daarom dat je van tevoren duidelijk hebt wat de specifieke uitdagingen van je klant zijn, zodat je het beste batterijsysteem kunt kiezen.

In onze blogpost Noodstroom of back-upstroom lees je meer over de verschillende mogelijkheden voor een noodstroom- of back-upstroomvoorziening.

Wat maakt een goed commercieel batterijopslagsysteem?

  • Intelligent energiebeheersysteem, aangepast aan de behoeften van de klant
  • Professionele service van de fabrikant op het gebied van installatie, onderhoud en workshops voor installateurs
  • Langetermijngaranties van de fabrikant en preventie door bijvoorbeeld beveiligings- en serviceconcepten en monitoring in de cloud
  • Uitstekende productkwaliteit van het systeem, vooral van de cellen, gecombineerd met een hoge efficiëntie en lage stand-by-verliezen
  • Eenvoudige schaalbaarheid en toekomstige uitbreidbaarheid van de systemen

Verschillen met thuisbatterijen

Hoewel batterijen voor commercieel gebruik een aantal overeenkomsten hebben met thuisbatterijen voor particulier gebruik, zijn er ook een aantal belangrijke verschillen.

Capaciteit

Zo zijn de capaciteit (in kWh) en het vermogen (in kW) fors groter dan die van thuisbatterijen. De capaciteit en het vermogen kunnen bovendien vrijwel altijd uitgebreid worden door modules toe te voegen.

Service

Een ander verschil is dat er uitgebreide servicecontracten zijn, snelle foutdetectie en -correctie en dat er businessmodellen met en zonder PV-systemen mogelijk zijn.

Energiebeheersysteem

Tot slot zijn de batterijsystemen voor bedrijven voorzien van een professioneel energiebeheersysteem (EMS), met intelligente besturing voor peak load shifting, energiehandel en netdiensten.

Vergelijk commerciële omvormers en batterijen

Met alle verschillende omvormers en batterijen die op de markt verkrijgbaar zijn, is het als installateur soms lastig om te achterhalen welke je nodig hebt.

Om je een handje te helpen, hebben we een overzicht gemaakt met commerciële omvormers en een overzicht met commerciële batterijen. Hierin kun je in één oogopslag terugzien wat de specificaties zijn van elke omvormer of elke batterij. De overzichten bevatten alleen producten bij bij Memodo verkrijgbaar zijn.

Bekijk hier onze vergelijks- en goedkeuringslijsten.

Commerciële batterijopslag bij Memodo

Bij Memodo hebben we verschillende commerciële batterijen in ons assortiment. Hieronder lichten we ze kort toe.

BYD Commercial

  • Hoogspanningsbatterijen met LFP-technologie
  • Verhogen van zelfconsumptie en/of peakshaving
  • Modulair uitbreidbaar

Bekijk de commerciële batterijen van BYD in de Memodo-shop.

Lees ook: BYD-batterij [review]

BYD & SMA

  • Combinatie van Sunny Island omvormers en BYD Batterybox Premium LVL-batterijen
  • Laagspanningsbatterijen met LFP-technologie
  • On-grid, off-grid en noodstroom mogelijk
  • Alleen geschikt voor binnen

Bekijk de combinatie van BYD en SMA in de Memodo-shop.

Lees ook: Hoogspannings- vs. laagspanningsbatterij

GoodWe Lynx C

  • Hoogspanningsbatterij met LFP-technologie
  • Alleen geschikt voor binnen
  • Modulair uitbreidbaar

Bekijk de commerciële batterijen van GoodWe in de Memodo-shop.

ADS-TEC

  • Hogespanningsbatterijen met NMC-technologie
  • Geschikt voor binnen of buiten (check de specificaties)

Bekijk de commerciële batterijen van ADS-TEC in de Memodo-shop.

Lees ook: NMC vs. LFP: Wat is beter?

Handig: in de Memodo-shop kun je filteren op een specifieke functionaliteit (bijvoorbeeld 'peak shaving' of 'geschikt voor noodstroom') en vervolgens krijg je alleen de batterijen met deze functionaliteit te zien.

INTILION

Van INTILION verkopen we zowel de scalebloc als de scalestac-batterijen.

Scalebloc:

  • Hoogspanningsbatterijen met NMC-technologie
  • Geschikt voor buiten

Scalestac:

  • Hoogspanningsbatterijen met LFP-technologie
  • Alleen geschikt voor binnen

Bekijk de commerciële batterijen van INTILION in de Memodo-shop.

SMA TS 70 Energy Storage System

  • Hoogspanningsbatterij met NMC-technologie
  • Alleen geschikt voor binnen

Bekijk de commerciële batterijen van SMA in de Memodo-shop.

Advies van de energie-experts van Memodo

Er zijn verschillende factoren om rekening mee te houden bij de keuze van het juiste systeem voor bedrijven:

  • Correcte en juiste plaatsing van batterijen (onder andere: binnen of buiten)
  • Dimensionering en geleiding van kabels (houd altijd rekening met opgetelde stromen en eventuele uitbreiding in de toekomst)
  • Welke slimme meter is er nodig?
  • Welke stroomtransformatoren zijn er nodig bij deze slimme meter?
  • Welk EMS is er nodig?
  • Is back-up- of noodstroom nodig? Zo ja, in welke mate?
  • Wat is het verdienmodellen (of verdienmodellen) voor het bedrijf? Vaak worden verschillende verdienmodellen met elkaar gecombineerd voor een rendabele businesscase. De engineering en aansturing vragen dan wel veel aandacht en afstemming.
  • Hoe zit met onderhoud, service en reparaties vanuit de fabrikant?

Advies nodig bij de keuze voor het beste batterijsysteem voor jouw project? Bel onze energie-experts op 088-7867243 of mail naar info@remove-this.memodo.nl.

Misschien vind je dit ook interessant
Even geduld. De meldingen komen naar je toe.
Meldingen
    Oeps! Er ging iets fout met het laden van de meldingen