• Zoeken
  • Evenementen
  • Berichten
  • Favorieten
  • Mijn account
  • Winkelwagen

Noodstroom of back-upstroom

Blogheader noodstroom of back-upstroom
Kennis over batterijopslag
Bijgewerkt op 22. augustus 2022
6 min. leestijd
Alexander_Sredanovic
Alexander Sredanović

Goed voorbereid bij stroomuitval met noodstroom of back-upstroom. Hoe? Door PV-systemen met batterijopslag te gebruiken, die bij een stroomstoring verbruikers van stroom voorzien. Veel fabrikanten bieden een back-upstroomsysteem of noodstroomfunctie aan. Maar wat betekenen die termen eigenlijk?

In deze Memodo blog gaan we in op de volgende onderwerpen:

  • de Memodo definities van nood- en back-up stroom;
  • een uitleg van de eilandsystemen;
  • de stroomvoorziening in Nederland.

Bij Memodo denken we er zo over:

Lange tijd hebben wij alleen onderscheid gemaakt tussen noodstroom en back-upstroom, maar in de loop van de tijd realiseerden wij ons dat de termen vaak verkeerd worden begrepen.  In de PV-branche bestaan geen algemene definities en er zijn nieuwe generatie hybride omvormers op de markt gekomen, die over een kleine, ingebouwde, back-up elektriciteit oplossing beschikken. Bij Memodo gooien we de definitie van noodstroom en back-upstroom dus overboord.

De Memodo definities

Om licht in de duisternis te brengen (letterlijk) gebruiken we bij Memodo in de toekomst de begrippen: back-upstroom, back-upstroom Light en noodstroomaansluiting. Daarnaast zijn er eilandsystemen (stand-alone) en UPS (Uninterruptible Power Supply).

Met onze nieuwe definities kunnen wij de vele functies van de producten van onze fabrikanten beter testen en transparant laten zien. Hieronder leggen we de begrippen aan je uit:

Noodstroom

Noodstroom is de term die, in het dagelijks leven, bij Memodo wordt gebruikt. Het is het algemene woord voor alle opties van noodstroom. 

Back-upstroom

Back-upstroom voorziet alle ruimtes van een woning van stroom als er een stroomstoring is. Stroomuitval? Dan moet de omschakeling automatisch plaatsvinden. Bij deze variant is een schakelinrichting op het aansluitpunt van het net vereist. Deze wordt geïnstalleerd tussen de meter en de verdeelkast. Goed om te weten: de grote, 3-fasen stroomgeneratoren, kunnen meestal niet worden ingezet.

Wist je dat... de 1-fase oplossing met fasekoppeling ook onder het begrip back-upstroom wordt gezien? In geval van een stroomstoring worden alle 3-fasen parallel geschakeld. Zelfs met 1-fase omvormers kan zo het hele huis van stroom worden voorzien. Het fasevermogen is in dit geval meestal nog groter.

Back-upstroom Light

Back-upstroom Light betekent dat in tegenstelling tot back-upstroom, in het geval van een stroomstoring, alleen de geselecteerde (vitale) stroomcircuits van stroom worden voorzien. Steeds meer fabrikanten leveren hybride omvormers met geïntegreerde schakelapparatuur. Ook hier geldt: de omschakeling bij een stroomstoring moet automatisch verlopen. Zo kunnen de studeerkamer, de voorraadkamer met vriezer en de televisie in de woonkamer nog steeds van stroom worden voorzien.

Het voordeel? Je spaart hiermee een extra schakelapparaat uit. De belastingen van de noodstroomcircuits worden permanent 'doorgelust' via de omvormer. Dit betekent dat de stroom voor deze belastingen altijd door de omvormer loopt; bij een stroomstoring of niet. De bekabeling (of rail) in de verdeelkast kan hierdoor dus meer belasting aan.

Noodstroomaansluiting

Veel batterij- en hybride omvormers bieden een aansluiting voor een stopcontact, vaak als aanvulling op de back-upstroom. Is er stroomuitval? Dan moeten de gebruikers handmatig overschakelen. Meestal kunnen ze ook maar één apparaat aansluiten. Deze optie is zeker de eenvoudigste en vaak al voldoende voor subsidieprogramma's.

 Back-
upstroom
Back-upstroom
Light
Noodstroom-
aansluiting
Stroomvoorziening voor alle ruimtesJaNeeNee
Automatische omschakelingJaJaNee
Mate van installatie-inspanningMiddelHoogMinimaal
Extra schakelapparaat noodzakelijkJaNeeNee

De eilandsystemen aan het woord

Stand-alone systeem

Het verschil van een stand-alone systeem met een back-upsysteem is dat een eilandsysteem nooit een aansluiting op het openbare elektriciteitsnet heeft. Het vermogen van de omvormer moet dan ook worden afgestemd op het vermogen van de verbruiker. Verder moet het in staat zijn om gedurende korte periodes een hoog vermogen te leveren. Onze tip? Let vooral goed op de planningsrichtlijnen van de fabrikanten. Ons opslagoverzicht geeft namelijk geen informatie over stand-alone systemen; deze moet je voor iedere situatie apart bekijken.

UPS

Een UPS voorkomt een spanningsval (oorspronkelijk) en zorgt er bijvoorbeeld voor dat een server in geval van een stroomstoring kan blijven draaien. In tegenstelling tot een klassiek noodstroomsysteem wat vaak alleen bestaat uit een noodstroomaggregaat (NSA), beperken UPS-systemen de omschakeltijd tot enkele milliseconden. PV-systemen zijn meestal niet gecertificeerd als UPS-systemen omdat de omvormers de omschakeltijden niet aankunnen. Daarnaast overbruggen UPS-systemen slechts een paar minuten om een gecontroleerde uitschakeling mogelijk te maken. Als je een noodstroomsysteem toevoegt, kan de werking van het elektrische systeem worden gegarandeerd totdat de stroomstoring is verholpen.

Stroomvoorziening in Nederland: (meestal) goed geregeld

Is een back-upstroomsysteem of noodstroomvoorziening in Nederland nodig? We hebben in Nederland toch een goed elektriciteitsnet? Ja dat klopt! Maar toch zien we steeds vaker dat een back-upsysteem geen overbodige luxe is. Waarom? Reden 1: we krijgen (plaatselijke) stroomuitval door bijvoorbeeld zwakke plekken in ons elektriciteitsnetwerk en graafwerkzaamheden. Reden 2: het gedrag van de consument verandert. Er wordt vaker vanuit huis gewerkt, waarvoor telefoon en PC nodig zijn, en we laden onze elektrische auto graag thuis op. Het is dan wel fijn om een back-up te hebben bij stroomuitval!

Wil je hier meer over weten en zien wat de ontwikkelingen zijn in Nederland? Neem dan een kijkje op de websites van CBS en Netbeheer Nederland.

Conclusie

De term noodstroom wordt, in de wandelgangen, voor verschillende situaties gebruikt. De termen die Memodo gebruikt zijn: back-upstroom, back-upstroom Light en noodstroom aansluiting. Ze geven de vele opties van onze producten goed weer.

Wist je dat noodstroomsystemen voor veel huishoudens steeds belangrijker worden? Fabrikanten reageren op deze trend en hebben nu bijna alle hybride omvormers geschikt gemaakt voor de voorziening van noodstroom. Dit betekent dat een back-upsysteem of een back-upsysteem Light gemakkelijk en kosteneffectief kan worden geïnstalleerd, vooral voor nieuwe systemen. Maar dat niet alleen! Voor bestaande systemen is met de juiste accu-omvormer een passende oplossing te bedenken. Dus: elektriciteitsopslag ingeschakeld? Licht aan!

Dit heb je geleerd over noodstroom en back-upstroom:

  • we gebruiken bij Memodo de definities noodstroom, back-upstroom, back-upstroom Light en noodstroomaansluiting;
  • noodstroomsystemen en zelfvoorziening worden steeds belangrijker. Met een PV-systeem en een systeem voor de opslag van elektriciteit kunnen gebruikers, specifieke circuits of de hele woning van energie blijven voorzien;
  • veel hybride omvormers kunnen nu back-upstroom Light leveren.

Opmerking: Dit artikel is voor het eerst gepubliceerd in 2019. Het werd door ons herschreven op 22 augustus 2022.

Misschien vind je dit ook interessant
Even geduld. De meldingen komen naar je toe.
Meldingen
    Oeps! Er ging iets fout met het laden van de meldingen