TNO: SolarEdge overstijgt wereldwijde industrienormen
Onderzoeksinstituut TNO heeft in opdracht van SolarEdge een onafhankelijk onderzoek uitgevoerd naar de werking van de veiligheidsvoorzieningen AFCI, Sense Connect en SafeDC. De functies zijn niet alleen goedgekeurd, maar overstijgen zelfs de wereldwijde veiligheidsnormen in de industrie, aldus medior scientist specialist Nico Dekker van TNO. De tests werden uitgevoerd met een SolarEdge SE3680H-omvormer met tien power optimizers uit de S-series van SolarEdge (S440).
AFCI
AFCI staat voor Arc Fault Circuit Interrupter. Dit is een functionaliteit in de omvormer die ervoor zorgt dat de stroom afgeschakeld wordt op het moment dat er een vlamboog wordt gedetecteerd in het DC-circuit. Volgens de UL1699B-norm moeten vlambogen binnen 2,5 seconden geëlimineerd worden. Tijdens de tests met de SolarEdge-apparatuur werd de vlamboog al binnen 0,64 seconden gestopt. Ruim binnen de norm dus.
Sense Connect
De vorig jaar op de markt gebrachte Sense Connect-functionaliteit is een extra veiligheidsmaatregel boven op AFCI. Op het moment dat er, door installatiefouten of beschadigde onderdelen, plotselinge temperatuurstijgingen gedetecteerd worden in de connectoren, schakelt Sense Connect de stroomtoevoer naar de omvormer uit. Zo wordt voorkomen dat een vlamboog, en dus mogelijk brand, kan ontstaan. De temperatuur van de connector bleef tijdens de tests onder de 200 graden Celsius en onder de ontbrandingstemperatuur van het plastic van de connector.
SafeDC
Dankzij SafeDC, tenslotte, wordt de gelijkspanning verlaagd naar een aanraakveilig niveau van 1 volt per optimizer in het geval van een stroomstoring of als de omvormer wordt uitgeschakeld. Hierdoor is er minder risico op parallelle vlambogen en kunnen installateurs en anderen die in de buurt van zonnepanelen moeten werken veilig aan de slag tijdens installatie, onderhoud of bij calamiteiten. Tijdens de tests ging de spanning inderdaad omlaag naar 1 volt per optimizer toen de omvormer aan AC/DC-zijde werd afgeschakeld.
Meer weten over het onderzoek? Bekijk hieronder de toelichting van medior scientist specialist Nico Dekker of lees de samenvatting van het TNO-rapport.