• Zoeken
  • Evenementen
  • Berichten
  • Favorieten
  • Mijn account
  • Winkelwagen

NMC- vs. LFP-batterij: wat is beter?

Blogheader NMC vs LFP
Kennis over batterijopslag
Bijgewerkt op 04. april 2023
5 min. leestijd
Alexander_Sredanovic
Alexander Sredanović

Bij Memodo hebben we zowel LFP- als NMC-batterijen in het assortiment. Een vraag die we regelmatig krijgen van installateurs, is of NMC-batterijen niet brandgevaarlijker zijn dan LFP-batterijen. In deze blogpost leggen we uit wat de verschillen zijn tussen LFP-batterijen en NMC-batterijen en hoe het brandgevaar getackeld kan worden. 

In deze blogpost lees je: 

  • wat een LFP-batterij is 
  • wat een NMC-batterij is 
  • wat de verschillen zijn 
  • hoe SolarEdge het risico op brand beperkt 

Wat is een LFP-batterij?

Een LFP-batterij is een lithium-ionbatterij waarin een combinatie van lithium, ijzer en fosfaat gebruikt wordt als kathode. Een groot voordeel hiervan is dat LFP-batterijen een lange levensduur hebben.

Bovendien is een LFP-batterij veiliger dan een NMC-batterij. Lithium-ijzer-fosfaat kan langere tijd tegen hoge temperaturen dan nikkel-mangaan-kobalt en LFP-batterijen kunnen beter omgaan met stroompieken. Hierdoor is er minder kans dat de batterijen te warm worden (thermal runway) en zullen LFP-batterijen minder snel vlamvatten dan NMC-batterijen waarvoor geen veiligheidsmaatregelen getroffen zijn.

Ook hebben LFP-batterijen minder last van degradatie bij hogere temperaturen en hogere laad-/ontlaadsnelheden.

Een ander voordeel van de LFP-batterij is dat ijzer en fosfaat beter beschikbaar en goedkoper zijn dan sommige materialen die in NMC-batterijen gebruikt worden (voornamelijk kobalt).

Tot slot bevatten LFP-batterijen minder toxische materialen dan NMC-batterijen. Hierdoor kunnen ze aan het einde van hun levensduur gemakkelijker gerecycled worden. Een belangrijk punt, met het oog op materiaalschaarste en het milieu.

Voorbeelden van LFP-batterijen zijn: 

Wat is een NMC-batterij?

Ook de NMC-batterij behoort tot de lithium-ion-familie. Maar in plaats van LFP, bevat deze batterij een kathode die gemaakt is van een combinatie van nikkel, mangaan en kobalt.

Het belangrijkste voordeel van NMC-batterijen ten opzichte van LFP-batterijen is dat NMC-batterijen een hogere energiedichtheid hebben. Er kan dus meer energie in opgeslagen worden, vergeleken met een LFP-batterij van dezelfde afmetingen. Dit is een belangrijk voordeel als je klant beperkte ruimte heeft voor een thuisbatterij en toch zo veel mogelijk energie wil kunnen opslaan.

Verder kunnen NMC-batterijen beter omgaan met lagere temperaturen iets wat van pas kan komen bij EV. Een NMC-batterij kan bij lage temperaturen dus een hoger percentage van z’n capaciteit vrijgeven dan een LFP-batterij. Dit merk je vooral bij het opladen van een elektrische auto als het bijna vriest en ook een beetje tijdens het rijden. Dit verschil in hoe de batterij reageert op de kou tussen NMC en LFP is natuurlijk minder relevant als de batterij binnen wordt geïnstalleerd.

Een belangrijk nadeel van de NMC-batterij is dat deze sneller in brand kan vliegen dan een LFP-batterij.

Hier kunnen echter maatregelen tegen getroffen worden, zoals SolarEdge heeft gedaan voor de SolarEdge Home-batterij 400V.

Deze batterij was voorheen voorzien van een ingebouwde brandblusser die geactiveerd werd als de temperatuur binnen de batterij te hoog werd. 

Tegenwoordig wordt de batterij automatisch uitgeschakeld zodra een bepaalde kritische temperatuur wordt bereikt. Daarnaast bestaat deze batterij uit compartimenten zodat áls zich ondanks de voorgaande stap toch een 'thermal runway' voordoet, deze niet intern kan overslaan.

In deze video legt SolarEdge uit waarom zij ondanks de nadelen van NMC toch voor deze batterijtechnologie gekozen hebben:

Voorbeelden van NMC-batterijen zijn: 

De verschillen tussen LFP en NMC

 LFPNMC
Type batterijLithium-ionLithium-ion
KathodeLithium-ijzer-fosfaatNikkel-mangaan-kobalt
VeiligheidLaag risico op brand (hoge thermische stabiliteit)Aanzienlijk hoger risico op brand*
EnergiedichtheidGemiddeld 125Wh/kgGemiddeld 260Wh/kg
PrijsGoedkoper door beter beschikbare materialenDuurder door schaarse materialen zoals kobalt
TemperatuurtolerantieBeter bestand tegen hoge temperaturenBeter bestand tegen lage temperaturen
Aantal laadcycliGemiddeld 3.000 - 5.000Gemiddeld 1.000 tot 2.300
LevensduurDegradeert minder snel dan NMCDegradeert sneller dan LFP
OntladingsdiepteTot 100%Tot 80-90%
Milieu-impactLager dan NMCHoger dan LFP

* tenzij er brandbeperkende maatregelen worden genomen, zoals bij SolarEdge

Belangrijker dan NMC of LFP: betrouwbaarheid van het merk 

Beide batterijtechnologieën hebben dus hun voor- en nadelen. Maar hoewel LFP-batterijen nu nog in de minderheid zijn, is de verwachting van analisten wel dat deze rond 2030 dominant zijn. 

Dit wil niet zeggen dat een NMC-batterij een slechte keuze is. Belangrijker dan de batterijtechnologie is wat ons betreft de betrouwbaarheid van het merk. 

SolarEdge heeft veiligheid extreem hoog in het vaandel staan.

Zo is een van de grote voordelen van hun optimizers dat deze bij een storing terugschakelen naar 1V, zodat er nooit stringspanning van enkele honderden volts op de PV-bekabeling blijft staan. 

Op die manier kan een hybride omvormer met power optimizers en een NMC-batterij toch minder brandgevaarlijk zijn dan een hybride omvormer met een LFP-batterij. 

Bovendien mag de SolarEdge Home Battery 400V alleen geïnstalleerd worden door een gecertificeerde installateur. 

Staar je dus niet blind op de technologie, maar neem het hele systeem mee in je keuze. 

Advies nodig bij de keuze tussen NMC- en LFP-batterijen voor jouw klant? Bel 088-7867243 of mail naar info@remove-this.memodo.nl

Misschien vind je dit ook interessant
Even geduld. De meldingen komen naar je toe.
Meldingen
    Oeps! Er ging iets fout met het laden van de meldingen