Afbouw salderingsregeling zonnepanelen in 2025: dit moet je weten
Momenteel kunnen huishoudens en kleine bedrijven met zonnepanelen hun zelfgeproduceerde elektriciteit terugleveren aan het elektriciteitsnet en wegstrepen tegen hun eigen verbruik. Zoals het nu staat, wordt deze zogeheten salderingsregeling vanaf 2025 afgebouwd en vanaf 2031 kan er helemaal niet meer gesaldeerd worden. Een goede zaak, wat ons betreft. In deze blogpost leggen we uit waarom.
Wat gebeurt er precies vanaf 2025?
Vanaf 2025 kunnen huishoudens en bedrijven met een kleinzakelijke aansluiting steeds minder salderen. Dit begint in 2025 met 36% minder salderen en in 2031 kan er helemaal niet meer gesaldeerd worden.
Net als nu krijgen eigenaren van zonnepanelen een vergoeding voor de elektriciteit die niet gesaldeerd kan worden. Tot 2027 is dit minimaal 80% van het leveringstarief dat is afgesproken met de energieleverancier, exclusief belastingen en heffingen. Vanaf 2027 stelt de overheid de hoogte van de vergoeding vast.
De kans is overigens groot dat de afbouw pas op 1 januari 2026 start, omdat het wetsvoorstel van demissionair minister Jetten nog in behandeling is in de Eerste Kamer. Er zijn 16 maanden nodig om het voorstel te implementeren, waardoor 1 januari 2025 niet meer haalbaar lijkt.
Bovendien is er volgens installatie.nl een grote kans dat de Eerste Kamer niet nog voor de Tweede Kamerverkiezingen over het wetsvoorstel gaat stemmen. Politieke partijen zijn het niet eens over het wel of niet afbouwen van de salderingsregeling en de randvoorwaarden, dus voorlopig blijft onduidelijk of de afbouw er daadwerkelijk komt.
Waarom het een goed idee is om de salderingsregeling af te bouwen
De salderingsregeling is niet meer nodig
De salderingsregeling is in 2004 in het leven geroepen om het aantrekkelijker te maken om zonnepanelen - die toen nog erg duur waren - aan te schaffen. Inmiddels is een kwart van de huizen voorzien van zonnepanelen en is het ook zonder salderingsregeling aantrekkelijk om hierin te investeren. De regeling is dus niet meer nodig.
Bovendien heeft de salderingsregeling enkele belangrijke nadelen.
Huishoudens zonder zonnepanelen zijn de dupe
Huishoudens die salderen krijgen evenveel voor hun teruggeleverde stroom als ze zelf betalen om stroom af te nemen. Dus bij een elektriciteitsprijs van 40 cent krijgen ze ook 40 cent voor elke kWh die ze terugleveren.
Dit is een probleem, want de stroom is niet op elk moment evenveel waard. In de zomer wordt er bijvoorbeeld veel zonnestroom opwekt, maar is er minder vraag dan aanbod. De stroom levert dan minder op, maar de energieleverancier moet wel de afgesproken prijs aan de zonnepaneeleigenaar betalen.
Om dit verschil te compenseren, gaat de stroomprijs voor iedereen omhoog - óók voor de klanten die geen zonnepanelen hebben. Zij profiteren niet van de voordelen van zonnepanelen, maar zijn wel de dupe van de afspraken tussen zonnepaneeleigenaren en de energieleverancier.
De salderingsregeling is niet toekomstbestendig
Het kan niemand ontgaan zijn dat ons elektriciteitsnet aan alle kanten piept en kraakt.
Volgens de Autoriteit Consument & Markt (ACM) zorgt de salderingsregeling "voor extra druk op het nu al overbelaste energienetwerk." Om die reden is zij er voorstander van om de regeling zo snel mogelijk af te bouwen. Huishoudens worden nu niet gestimuleerd om de stroom die zij opwekken op dat moment te gebruiken of lokaal op te slaan in een batterij. En dit is wel nodig om het net te ontlasten.
Als de salderingsregeling wordt afgeschaft, betekent dat wel dat de terugverdientijd van zonnepanelen omhoog gaat. Volgens onze berekeningen is de terugverdientijd zonder salderen 8,9 jaar en dus is een investering in zonnepanelen nog steeds ruim binnen de levensduur van minimaal 25 jaar terugverdiend.
Van salderen naar direct verbruiken en opslaan
Huishoudens en bedrijven met een kleinzakelijke aansluiting moeten meer van hun opgewekte energie zelf gebruiken. Ofwel direct op het moment van opwekken, ofwel door de energie op te slaan in een batterij voor later gebruik.
Een energiemanagementsysteem (EMS) in combinatie met een batterij helpt ons onze zelfopgewekte zonnestroom optimaal te benutten. Het EMS kan er bijvoorbeeld voor zorgen dat we zo veel mogelijk van de energie die we opwekken direct gebruiken. Overtollige stroom kan naar de batterij gestuurd worden, zodat we op een later moment geen dure stroom af te hoeven nemen van het net.
Sluiten we daarbij een dynamisch energiecontract af, dan kunnen we ons EMS bijvoorbeeld zo instellen dat we energie verbruiken op het moment dat de prijzen laag zijn en de stroom die we opgeslagen hebben in onze batterij weer verkopen als de prijzen hoog zijn. Op die manier is het mogelijk om geld te verdienen met een thuisbatterij.
Uit onderzoek van de technische universiteit van München is trouwens gebleken dat bij lage elektriciteitsprijzen sprake is van een lagere CO2-concentratie. Met andere woorden: lage elektriciteitsprijzen zijn niet alleen beter voor de portemonnee, maar ook voor het milieu.
Ook in Nederland is hier onderzoek naar gedaan, dat een vergelijkbaar beeld oplevert. In de afbeelding hieronder zien we dat er een lineair verband is tussen CO2-uitstoot in gram per KWh en de elektriciteitsprijs per dag in €/MWh:
Energieopslag in het buitenland
Volgens de European Market Outlook For Residential Battery Storage (pdf) van SolarPower Europe is Duitsland de onbetwiste leider in Europa, met 1,3 GWh aan thuisbatterijen in 2021, een groei van 81% ten opzichte van 2020. Inmiddels is het in Duitsland gebruikelijk om bij aankoop van zonnepanelen direct een thuisbatterij te laten installeren.
Om de interesse in energieopslag te stimuleren, is Duitsland afgestapt van het teruglevertarief en is er een subsidie in het leven geroepen om investeren in een thuisbatterij aantrekkelijk te maken. Sinds 26 september kunnen huiseigenaren via het programma Solarstrom für Elektrofahrzeuge maximaal 10.200 euro subsidie krijgen wanneer zij zonnepanelen, een thuisbatterij én een laadpaal voor hun elektrische auto aanschaffen.
Ook in Nederland neemt de interesse in energieopslag toe. Volgens onderzoek in opdracht van Zonneplan wil een op de vijf huishoudens binnen vijf jaar een thuisbatterij. Er is echter pas een gunstige businesscase voor een thuisbatterij als de salderingsregeling is afgeschaft. Wat ons betreft gebeurt dat dan ook zo snel mogelijk.
Advies nodig bij de keuze van het beste batterijsysteem voor jouw project? Bel onze energie-experts op 088-7867243 of mail naar info@. memodo.nl