• Zoeken
  • Evenementen
  • Berichten
  • Favorieten
  • Mijn account
  • Winkelwagen

Een warmtepomp met PV-systeem

Geïllustreerde zonnepaneel en warmtepomp met hartjes eromheen
Kennis over zonnepanelen
Bijgewerkt op 20. augustus 2022
9 min. leestijd
Memodo Redactie
Memodo Redactie

Van de prijzen voor gas, olie of andere energiebronnen krijg je al snel een heet hoofd. Maar… er zijn oplossingen! Een warmtepomp met PV-systeem bijvoorbeeld. In deze blog leggen wij je uit hoe je je klanten kunt helpen om energie te besparen en kosten onafhankelijker te leven...

...zo zorg jij ervoor dat ze het alleen warm krijgen van het na-zomerzonnetje!

Wist je dat… de combinatie van warmtepompen met een PV-systeem goed is voor het milieu en de klant minder afhankelijk is van de prijzen op de energiemarkt? De vraag is nu: wanneer is het gebruik van een warmtepomp in combinatie met een PV-systeem de moeite waard? En zijn er ook subsidies voor te krijgen?

Een dreamteam: de warmtepomp met PV-systeem

Met een warmtepomp beschik je over een milieuvriendelijke warmtebron voor thuis én in combinatie met een PV-systeem met opslag ben je zelfvoorzienend. Hoe dat kan? Dit komt doordat gebruikers niet langer (geheel) afhankelijk zijn van de stijgende elektriciteits-, olie- en gaskosten. Doordat het eigenverbruik beter wordt benut, verbetert ook het economisch rendement.

''Naast massaketels worden warmtepompen voor thuisgebruik steeds populairder. In het afgelopen jaar werden 154.000 nieuwe eenheden geïnstalleerd, waarvan de meeste lucht-water-warmtepompen waren’’

Wanneer is een warmtepomp geschikt?

‘’Het simpelweg 1:1 vervangen van een verwarmingssysteem door een warmtepomp heeft weinig zin’’

Waarom? Allereerst is het belangrijk om een aantal algemene gegevens op een rijtje te zetten om het juiste systeem te vinden, zoals bouwtechnische en geografische (rand)voorwaarden. Daarnaast is het nodig om jezelf onderstaande kritische vragen te stellen over de woning. Kun je op de vragen ‘ja’ knikken? Dan kun je verder. 

Vraag jezelf voordat je een warmtepomp gaat inzetten af:

  • Is de eventuele aanschaf van een warmtepomp onderdeel van een (energie)renovatie of wordt de pomp in nieuwbouw met actuele efficiëntie normen geïnstalleerd?
  • Is er geen duurzaam geëxploiteerd warmtenet van restwarmte beschikbaar?
  • Is het door middel van oppervlakteverwarming mogelijk om de temperatuurgradiënt te reduceren tot idealiter 35 °C? Als de verloop temperatuur hoger is dan 50 °C, is een warmtepomp niet de juiste keuze.
  • Is er voldoende ruimte voor een warmtepomp in of rond de eigen woning?

De combinatie van een warmtepomp met PV-systeem

Heb je op alle vragen ‘ja’ geantwoord? Kijk dan verder naar onderstaande aandachtspunten en je hebt het antwoord op de vraag of een warmtepomp in combinatie met een PV-systeem voor de woning geschikt is.

Punt 1: naast de isolatie standaard van het huis zijn de grootte van het PV-systeem en de richting van het dak bepalend voor het toekomstig economisch rendement van de warmteproductie. Een oost-west oriëntatie biedt een gelijkmatigere elektriciteitsproductie dan een PV-systeem dat op het zuiden is gericht. Goed om te weten: alle varianten zijn geschikt voor warmtelevering. 

Punt 2: de hoeveelheid energie die een warmtepomp gebruikt is laag in vergelijking met de opbrengst. Realiseer je dat 65 tot 80 % van de door de warmtepomp geleverde energie ‘voor niks’ uit de omgeving wordt gehaald. Hiervoor is maar 35 tot 20 % elektrische energie nodig, die duurzaam op te wekken is met zonne- of windenergie.

Punt 3: een vergelijking tussen elektrische energie en warmte (beide Joules of kWh) heeft het meeste zin als je een elektrische kachel vergelijkt met een warmtepomp. We nemen hiervoor als voorbeeld een warmtepomp met een COP van (pak ‘em beet) 3,5. Voor elke kWh elektrische energie zal de kachel ongeveer 1 kWh warmte opleveren en de warmtepomp 3,5 kWh aan warmte.

Je kan dus stellen dat 1 kWh elektrische energie ‘hoogwaardiger’ is dan 1 kWh aan (verbrandings)warmte uit je CV-ketel.

‘’Memodo weetje: als je stroom door een kabel voert heb je daar ohmse verliezen en warmte de kabel op, dat gaat automatisch door de natuurkunde. Het apparaat dat van die warme kabel weer elektrische energie weet te maken is nog niet uitgevonden!’’

Een warmtepomp samenvoegen met het PV-systeem

Hoe voeg je een warmtepomp samen met het PV-systeem? Dit doe je zo: je kunt een potentiaalvrij contact op de omvormer inzetten om een warmtepomp in het systeem samen te voegen. Een relais geeft het vermogen aan de omvormer vrij voor de warmtepomp. Daartoe wordt een minimumvermogen op de omvormer ingesteld. Deze oplossing is de eenvoudigste, maar niet de beste. Het PV-overschot wordt dan niet volledig benut.

Modulerende units voor nog meer efficiëntie

Het is goed om te weten dat er gecombineerde componenten zijn die, als je ze eenmaal geïntegreerd hebt, verder gaan dan een PV-installatie en de warmtepomp. Afhankelijk van het aangelegde PV-vermogen zijn er samen met de warmte-vraag van het pand, op maat gemaakte complete systeemoplossingen beschikbaar. Voorbeelden hiervan zijn de systemen van Fronius & Bosch, SMA, SolarLog en Stiebel Eltron. 

Aan de hand van Stiebel Eltron (= een warmtepomp fabrikant) en SMA (geen verdere introductie nodig) tonen wij je welke componenten allemaal nodig zijn voor een compleet geïntegreerd PV- en warmte systeem.

Naast de SMA Sunny Home Manager 2.0 heb je de ISG-Web van Stiebel Eltron nodig. Deze verbindt de warmtepomp via het ethernet met het thuisnetwerk. Bij de combinatie Fronius & Bosch regelt de Bosch Energy Manager deze verbinding. Je hebt hier dus geen extra componenten nodig.

Andere warmtebronnen die van PV-stroom kunnen worden voorzien:

  • warmtepompen verwarmen;
  • verwarmingselementen;
  • warmwaterpompen voor huishoudelijk gebruik;
  • infrarood panelen.

Waarom een energiebeheersysteem?

Een energiebeheersysteem kan de warmtepomp modulerend aansturen. Dit betekent dat het gekoppeld is aan de elektriciteitsproductie van het PV-systeem en gestuurd wordt; het systeem maakt dus voornamelijk gebruik van PV-overschotten.

Afhankelijk van de grootte van het systeem en zonder uitgebreide maatregelen te nemen, kan de warmtepomp voor 45 % tot 60 % met elektriciteit van het eigen dak werken. Hierdoor neemt het eigen verbruik met ongeveer 10 tot 15% toe. Als gevolg daarvan hoeven met name nieuwe centrales minder elektriciteit tegen lage prijzen aan het openbare net terug te leveren. 

Memodo tip: kijk voor ieder project apart wat er mogelijk is én opnieuw moet worden berekend. De 24- uurs Sun Simulator van Fronius helpt je met ruwe berekeningen voor eengezinswoningen. De simulator houdt ook rekening met een elektrische auto of andere verbruikers.

‘’Memodo tip: in ons energiemanagement-overzicht vind je bijpassende systemen bestaande uit omvormers, energiebeheersystemen, batterijopslag en warmtepompen’’

Waarom is efficiëntie belangrijk voor economische levensvatbaarheid?

De prestatiefactor (COP) geeft het gemiddelde aan van alle COP-waarden over het jaar. Het zit namelijk zo: hoe hoger het temperatuurbereik van de warmtepomp, hoe meer elektrische energie de compressor nodig heeft. De voorkeur wordt daarom altijd gegeven aan lage temperaturen in de voorloopstroom. De warmtepomp werkt in z'n geheel ook inefficiënter naarmate de buitentemperatuur kouder is.

''Bij Memodo adviseren wij je voor je een warmtepomp koopt, vooral te kijken naar de COP-waarden bij lage buitentemperaturen. Als de warmtepomp efficiënt werkt, is er minder energie en minder elektrisch vermogen nodig en verbruiken de systeemeigenaars nóg meer elektriciteit uit hun eigen PV-systeem''

Een voorbeeld

We kijken naar een woning die in totaal 9.000 kWh aan thermische energie nodig heeft. Daarnaast gaan we uit van de onderstaande jaarlijkse prestatiefactoren. Dit is van invloed op het jaarlijkse elektriciteitsverbruik. Daar bovenop zijn er diverse jaarlijkse kosten voor gekochte elektriciteit in vergelijking met zelf geproduceerde elektriciteit.

COP33,23,5
Stroombehoefte in kWh/jr3.0002.812,502.571,40
Kosten* in €/jr660618,7565,7
Kosten** in €/jr600562,5514,3

*Bij 22 ct/kWh warmtepomp elektriciteit / **Bij 50 % eigen voorziening (ca. 6-10 ct/kWh) en 32 ct/kWh elektriciteitsprijs huishoudens.

‘’Memodo tip: Vertrouw geen rentabiliteitsberekening die je niet zelf hebt gemaakt!’’

Elk project dient apart en zorgvuldig te worden beoordeeld. Je kunt ook het PV-systeem en het warmtepomptarief gebruiken voor de berekening. Het is belangrijk dat je altijd een elektriciteitsmeter in cascadeaansluiting gebruikt, wat extra kosten met zich meebrengt voor de werking van het meetpunt. Let op: kies voor beide tarieven dezelfde leverancier!

Krijg je subsidie voor een warmtepomp met PV-systeem?

De regering stimuleert verschillende maatregelen om van fossiele verwarmingssystemen over te schakelen op hernieuwbare energiebronnen. Kijk voor de actuele informatie op de site van de Rijksoverheid.

De algemene conclusie

Er zijn geen logische argumenten meer te bedenken om vast te houden aan fossiele brandstoffen; ze laten de energiekosten stijgen en hebben een negatief effect op het milieu. Met een PV-installatie en een warmtepomp samen wordt dubbele CO2-reductie bereikt: aan de ene kant door PV-opwerk en aan de andere kant door de uitbreiding van warmtepompen. Even een korte uitleg: door PV-opwek is er (tijdelijk) minder elektrische energie uit fossiele brandstoffen nodig en de warmtepomp zorgt er over het algemeen voor dat minder warmte uit fossiele brandstoffen nodig is.

Wist je dat? Van de 929.000 nieuw geïnstalleerde verwarmingssystemen in 2021 bijna 3/4 nog steeds op fossiele brandstoffen werkten?

En nu het antwoord op de vraag: wanneer is een warmtepomp met PV-systeem de moeite waard? Het antwoord is simpel: in de meeste gevallen. Dit komt doordat de gebruiker grotendeels zelfvoorzienend kan leven dankzij zonne-energie vanaf het dak. Plus: het is goed voor de portemonnee!

Nog even het geheugen opfrissen:

  • als je een warmtepomp wilt installeren, moet je rekening houden met de omstandigheden in en rond de woning, de warmtepomp is niet voor ieder project geschikt;
  • als je een energiebeheersysteem in het warmtepompsysteem samenvoegt, zal het zelfverbruik gewoonlijk met 10 tot 15 % toenemen;
  • het rendement van de warmtepomp wordt gemeten aan de hand van de COP-waarde. De jaarlijkse COP-waarden zijn van invloed op het economisch rendement.
Misschien vind je dit ook interessant
Even geduld. De meldingen komen naar je toe.
Meldingen
    Oeps! Er ging iets fout met het laden van de meldingen