Connectoren veilig aansluiten? Hier moet je op letten
De meeste dakbranden ontstaan door verkeerde connectoren of connectoren die verkeerd aangesloten zijn. Dit kun je eenvoudig voorkomen door altijd connectoren van hetzelfde merk te gebruiken of merken die compatibel met elkaar zijn. In deze blogpost lees je alles wat je moet weten over het veilig aansluiten van connectoren.
Hoe verkeerd aangesloten connectoren tot dakbranden kunnen leiden
Een dakbrand als gevolg van connectoren kan op verschillende manieren ontstaan. Een veelvoorkomende oorzaak is dat er connectoren van verschillende merken worden gebruikt. De afmetingen van connectoren van verschillende merken kunnen namelijk variëren.
Dit is een probleem, omdat slecht aansluitende delen feitelijk werken als een (grote) weerstand. Een stevige stroom door een flinke weerstand zorgt ervoor dat een aanzienlijk deel van het elektrisch vermogen wordt omgezet in warmte. Die warmte kan er, door uit te zetten en door ‘s nachts weer af te koelen en te krimpen, voor zorgen dat een connectie die al niet zo goed is nog slechter wordt.
Het kan dan zelfs gebeuren dat je een vlamboog krijgt op het moment dat er veel stroom door de connectoren loopt. Deze vlamboog produceert warmte, waardoor de connectoren na een tijdje doorbranden en tot een dakbrand kunnen leiden.
Om dit te voorkomen adviseren we bij Memodo om altijd connectoren van hetzelfde merk te gebruiken. Soms – met name bij grootschalige projecten – is dat niet mogelijk. In dat geval kun je gebruikmaken van de uitzonderingslijst van de Scope 12-commissie. Deze is te vinden in Technisch Document 18 en hierin staan welke merken ook met elkaar gecombineerd mogen worden als merk op merk niet mogelijk is.
Lees ook: De 12 geboden voor PV-installaties
Mannelijke vs. vrouwelijke connector: het is niet wat het lijkt
Een ander aandachtspunt betreft het verschil tussen mannelijke en vrouwelijke connectoren. Als je de foto hieronder ziet, zou je denken dat de onderste het mannetje is, maar dat is juist het vrouwtje. Het gaat namelijk om het metalen deel (niet zichtbaar van buitenaf) dat in het vrouwtje past. Laat je dus niet misleiden door de plastic buitenkant.
MC4 compatible connectoren zijn géén MC4-connectoren
Tot slot is het goed om je ervan bewust te zijn dat een MC4-connector (ook wel MC4-stekker) niet hetzelfde is als een MC4 compatible connector. Ze lijken op elkaar en passen op elkaar, maar de binnenmaat is niet hetzelfde. Hierdoor kunnen de prestaties van de connectoren minder zijn en er is een verhoogd risico op brand.
Ook in het geval van MC4 compatible connectoren kun je de Scope 12 (of een van de andere Scope-documenten) raadplegen als je wilt weten welke connectoren goedgekeurd zijn om op elkaar aan te sluiten.
MC4-stekkers van Stäubli
De marktleider op het gebied van connectoren is het Zwitserse Stäubli. Dit bedrijf (dat vroeger Multi-Contact heette, vandaar MC) heeft in 1996 de MC3-stekker ontwikkeld, die inmiddels is opgevolgd door de MC4-stekker.
Volgens Stäubli bestaan MC4 compatible connectoren niet. Zij geven dan ook geen garantie op compatibiliteit van Stäubli-connectoren met connectoren van een ander merk. Dit betekent dat er een kans is dat de verzekering niet wil uitkeren als er brand ontstaat in een PV-installatie waarbij connectoren van Stäubli gecombineerd zijn met connectoren van een derde partij.
Wil je verzekerd zijn van een zo veilig mogelijke installatie die ook door de verzekering gedekt is als er iets misgaat? Gebruik dan alleen connectoren van hetzelfde merk, tenzij de fabrikant iets anders aangeeft. Is dit niet mogelijk? Dan kun je de uitzonderingslijst van de Scope 12-commissie gebruiken. Check wel eerst wat hierover vermeld staat in de verzekeringsvoorwaarden.
Hulp nodig bij de keuze van de juiste connectoren voor jouw project? Onze energie-experts staan voor je klaar. Bel ze op 088-7867243 of mail naar info@. memodo.nl