Onafhankelijkheidscalculator
Het aanschaffen van een PV-systeem brengt veel vragen met zich mee:
- Welk formaat batterijsysteem past bij mij?
- Wat is de optimale grootte van een PV-systeem?
- Welke mate van zelfvoorzienendheid is mogelijk?
Al deze vragen kunnen nu met slechts 3 klikken worden beantwoord. De onafhankelijkheidscalculator van htw-Berlin geeft een inschatting van de zelfvoorzieningsgraad en het aandeel zelfverbruik voor een PV-systeem met batterijopslag gebaseerd op het actuele jaarverbruik.
Jaarlijks elektriciteitsverbruik
Het jaarlijkse elektriciteitsverbruik toont de gemiddelde elektriciteitsvraag op de betreffende projectlocatie. Aangezien een PV-systeem minstens 20 jaar in bedrijf zal zijn, moet in de planfase al rekening worden gehouden met de mogelijke toename van elektriciteit door de aanschaf van een elektrische auto, airconditioning of andere elektrische apparaten.
Fotovoltaïsch vermogen
De fotovoltaïsche opbrengst geeft aan hoeveel zonne-energie er wordt opgewekt door de PV-modules op het dak. Het maximaal mogelijke systeemrendement wordt beperkt door het beschikbare dakoppervlak. Per kWp (kilowattpiek) is een oppervlakte van ongeveer 6,5 vierkante meter vereist.
Bruikbare opslagcapaciteit
Bruikbare opslagcapaciteit verwijst naar de hoeveelheid elektriciteit die daadwerkelijk uit de batterij kan worden gehaald. Opslagcapaciteit wordt vaak ook brutocapaciteit genoemd, maar hier is voorzichtigheid geboden! Batterijen kunnen over het algemeen nooit volledig worden ontladen. Er moet rekening mee worden gehouden dat de batterij gaandeweg capaciteit verliest, dus het is raadzaam om de capaciteit met maximaal 20% te vergroten.
Percentage zelfconsumptie
Het percentage zelfconsumptie geeft aan hoeveel van de zelf opgewekte zonne-energie in het huis wordt verbruikt. Dit is inclusief de zonne-energie die tijdelijk wordt opgeslagen in de batterij.
Zelfvoorzieningsgraad
De mate van zelfvoorziening, ook bekend als onafhankelijkheid, geeft de onafhankelijkheid van de energieleverancier aan. Het geeft het percentage van het jaarlijkse elektriciteitsverbruik aan dat kan worden gedekt door schone, zelf geproduceerde zonne-energie. In Duitsland kan een zelfvoorzieningsgraad tot 80% momenteel alleen worden bereikt door het gebruik van PV-systeem en een batterij.
Direct verbruik
Zelf opgewekte zonne-energie die direct wordt verbruikt, dus zonder tussentijdse opslag in de batterij, wordt direct verbruik genoemd. Direct verbruik is de eenvoudigste, snelste en minst verliesgevende vorm van zonne-energiegebruik. Omdat veel verbruikers uitgeschakeld zijn wanneer de zon schijnt, is direct verbruik echter niet altijd mogelijk. Een direct verbruik van 30% wordt als zeer goed beschouwd. Dit percentage kan worden verhoogd door slimme apparaten te gebruiken.
Teruglevering aan het net
Zonne-energie die niet direct wordt verbruikt (direct verbruik) of wordt opgeslagen in de batterij voor later gebruik (zelfconsumptie), kan worden teruggeleverd aan het openbare elektriciteitsnet. Hiervoor ontvangt de eigenaar van het PV-systeem een vergoeding die gelijk is aan wat hij zelf betaalt per kWh (salderen) of lager (teruglevergoeding).
Stroom van het net halen
Elke eigenaar van een PV-systemen is natuurlijk altijd 100% beschermd. Als het PV-systeem niet genoeg elektriciteit produceert en de batterij leeg is, ontvangt de verbruiker automatisch elektriciteit van het openbare elektriciteitsnet.
Deze rekentool is enkel bedoeld om de grootte van een batterijsysteem te dimensioneren op basis van de eigen PV-opwek en het jaar verbruik. Wanneer men een dynamisch energiecontract heeft, op gunstige tijden stroom inkoopt, of gaat handelen op de epex-day-ahead markt en misschien wel op de onbalans markt handelt, dan geldt de Memodo rekentool niet. De rekentool is enkel en alleen voor het verhogen van de zelfconsumptie uit eigen opgewekte PV.